Wat een accountant doet

Wat een accountant doet

9 november 2017
 Categorieën: Boekhouders, Blog


Een accountant houdt zich bezig met de financiën van een bedrijf. Hij controleert, beoordeelt of stelt de jaarrekening samen. Accountants hebben een grote maatschappelijke rol, en is dan ook de vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer. Daarom gelden er strenge gedrags- en beroepsregels. Ze moeten zich houden aan de fundamentele beginselen voor accountants, dit zijn er vijf, te weten: professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid. Deze fundamentele beginselen geleden ook voor accountants die niet meer werkzaam zijn. Deze beginselen gelden zolang je je titel hebt.

AA en RA accountant

Accountant is een wettelijk beschermde titel, dit houdt in dat je je niet zomaar zo mag noemen, je moet eerst je titel behalen. Zelfs niet als je dezelfde werkzaamheden als accountants uitvoert. Deze behaal je na een lange opleiding en na 3 jaar werkervaring. Er zijn twee accountantstitels namelijk; de AA- en de RA accountant. AA staat voor accountant-administratieconsulent en RA staat voor registeraccountant.  Ongeacht de titel zijn er vier soorten accountants te onderscheiden: - de openbaar accountant: deze is werkzaam op een accountantskantoor of werk als zelfstandige; - de interne accountant: deze is werkzaam bij een interne accountantsdienst van een veelal grote onderneming; - de overheidsaccountant: deze is werkzaam op de accountantsafdeling van de overheid, maar een overheidsaccountant kan ook bij de belastingdienst werken; - de accountant in business: deze werkt niet, of niet meer, als accountant. Een voorbeeld van een accountant in business is een financial controller.

Controleren of samenstellen

De controlerende accountants zijn vaker in het nieuws dat de samenstellende accountants. Ze controleren de jaarrekeningen van, over het algemeen, grote ondernemingen. De gecontroleerde jaarrekening met handtekening geeft het maatschappelijk verkeer, dit zijn de aandeelhouders, banken en overige belanghebbende, zekerheid omtrent de cijfers van de onderneming.  De meeste accountants zijn werkzaam als MKB accountant. Deze voert de administratie, stelt de jaarrekening samen, adviseert het bedrijf over allerlei zaken en doet de belastingaangiftes voor de klant. 

De opleiding

De belangrijkste en bekendste accountantsopleidingen zijn de opleidingen Accountant-Administratieconsulent en Registeraccountant. Aan een aantal universiteiten kan de Post Master in Accountancy gevolgd worden. Hier wordt het theoretische deel van de opleiding gevolgd. Daarnaast dienen alle kandidaten een driejarige praktijkstage te doorlopen van drie jaar. Daarna wordt de titel Registeraccountant behaald.  De titel Accountant-Administratieconsulent wordt behaald door theoretische opleiding aan een van de erkende HBO-opleidingen of de NBA-beroepsopleiding AA te voltooien. Ook hierbij dient er een driejarige praktijkstage met succes te worden afgerond voordat de titel kan worden verkregen. Beide opleidingen worden vaak (deels) gevolgd naast een betaalde baan en worden dan ook vergoed door de werkgever.

Voor meer informatie spreek met Accountantskantoor De Jong.

Over ons
De groene accountants

Welkom, wij zijn Lisa en Hanna en wij zijn de trotse eigenaressen van deze blog. Samen schrijven wij op deze blog over het leven van accountants. Het is een blog door en voor accountants. Wij zijn tegelijkertijd afgestudeerd in 2007 en beiden werkende als accountant. We merkte dat er veel vraag was naar een platform met meer informatie over het vak. Vanuit deze vraag zijn wij onze blog begonnen. Wij willen hier informeren over het vak, vernieuwingen en het laatste nieuws uit de accountantwereld. Wij bieden meerwaarde voor de lezers en schrijven uitgebreide artikelen over het vak. Wees welkom en veel leesplezier op onze blog.

Zoeken
Categorieën
Archief